با توجه به تغییرات شیوه زندگی و کمبود زمان برای تهیه غذاهای سنتی الگوی مصرف موادغذایی بسیاری از مردم جهان به سمت مصرف غذاهای آماده یا نیمه آماده تغییر کرده است. همبرگر و کباب لقمه از جمله این غذاها هستند که با استفاده از مواد اولیه مشابه و روش تهیه یکسان به اشکال مختلف در بازار عرضه میشوند. اما تفاوت کباب لقمه با همبرگر چیست؛ باید بدانید همبرگر با گوشت و سویا تهیه میشود و طعم شیرین و تند دارد، در حالی که کباب لقمه با گوشت چرخ کرده تهیه میشود و طعم تند و خوشمزه دارد.
در تولید همبرگر و کباب لقمه، باید از روشهای تولید جدید و مواد اولیه مناسب بهره گیری شود تا با حفظ ارزش غذایی در اثر فرایندهای مختلف، این محصولات با سهولت پخت و مصرف، طعم مطلوب و بسته بندیهای جذاب و متنوع، همچنین کامل بودن از نظر مواد مغذی و خواص تغذیه ای سالم و بهداشتی در کشورهای جهان به ویژه کشورهای صنعتی از جایگاه ویژهای برخوردار باشند.
تعریف همبرگر
همبرگر یکی از محبوبترین غذاهای فست فودی در سراسر جهان است. این غذا از یک پتی برگر، گوشت چرخ کرده، سس، خیارشور، پنیر، فلفل دلمه و سایر مواد تشکیل شده است. همبرگر معمولا با نان سفید یا سیاه (نان سیب زمینی) سرو میشود.
همبرگر در اصل یک غذای آمریکایی است که در دهه 1920 به وجود آمد. اما با گسترش فرهنگ غذایی آمریکایی، همبرگر به سرعت در سراسر جهان شناخته شد و به یک غذای جهانی تبدیل شد.
در دنیای همبرگر، انواع مختلفی وجود دارد از جمله همبرگر کلاسیک با گوشت چرخ کرده، همبرگر مرغ، همبرگر ماهی، همبرگر گوشت قرمز و حتی همبرگر گیاهی برای افرادی که رژیم دارند.
تعریف کباب لقمه
کباب لقمه یکی از پرطرفدارترین غذاهای ایرانی است که در تمامی نقاط کشور مورد استفاده قرار میگیرد. این غذا از گوشت چرخ کرده، پیاز، نمک، فلفل و سایر ادویهها تشکیل شده است و بعضی از افراد از گوشت چرخ کرده گوسفندی استفاده میکنند.
کباب لقمه به دو صورت سنتی و مدرن تهیه میشود. در روش سنتی، گوشت چرخ کرده با پیاز و سایر ادویهها ترکیب شده و به صورت لقمهای در قالب نوارهای چوبی روی آتش گذاشته میشود. در روش مدرن گوشت چرخ کرده با پیاز و سایر ادویهها ترکیب شده و به صورت دایرهای در قالب نان لواش در فر یا روی گاز پخته میشود.
تفاوت کباب لقمه با همبرگر
همبرگر و کباب لقمه دو نوع غذایی هستند که در سراسر جهان محبوبیت دارند.ما در این قسمت تفاوت کباب لقمه با همبرگر را بیان می کنیم:
1-مواد تشکیل دهنده همبرگر و کباب لقمه
یکی از انواع فرق کباب لقمه با همبرگر مواد تشکیل دهنده آن است. مواد تشکیل دهنده همبرگر شامل گوشت چرخ کرده، نان برگر، پنیر، سسهای مختلف، سبزیجات و گاهی اوقات تخم مرغ است. گوشت چرخ کرده باید از گاو باشد و باید حداقل 20% چربی داشته باشد تا همبرگر طعم خوبی داشته باشد. نان برگر نیز باید آرد سفید باشد و حاوی شکر، نمک، روغن و خمیر مخصوصی باشد. پنیر همبرگر معمولا چدار یا موزارلا است و سسهای مختلفی مانند کچاپ، مایونز، سس برگر و... برای افزایش طعم استفاده میشوند.
از طرف دیگر، کباب لقمه از گوشت چرخ کرده، نان لواش، پیاز، سیر، زردچوبه، فلفل قرمز، نمک و فلفل سیاه تهیه میشود. گوشت چرخ کرده باید از گوسفند باشد تا به کباب لقمه طعم خوبی بدهد. نان لواش که با کباب لقمه سرو می شود بهتر است که از آرد سفیدی که حاوی مقداری شکر، نمک، روغن و خمیر مخصوصی است باشد. پیاز و سیر نیز برای افزایش طعم و رنگ به کباب لقمه اضافه میشوند و زردچوبه و فلفل قرمز برای افزایش طعم و رنگ به کباب لقمه اضافه میشوند.
2-شکل ظاهری همبرگر و کباب لقمه
از دیگر تفاوت کباب لقمه با همبرگر شکل ظاهری آن است. همبرگر که به شکل خمیر در می آید شکل آن معمولا گرد یا بیضی است، زیرا این شکل به راحتی روی کباب پز یا اجاق گاز میپزد. علاوه بر این، شکل گرد امکان پخت و پز یکنواخت را فراهم می کند و به جلوگیری از جدا شدن همبرگر کمک می کند. به طور مثال اگر شما همبرگر را به شکل مربعی دربیاورید ممکن است قبل از پختن وسط و یا گوشه های آن به خوبی پخته نشود و یا حتی امکان دارد خشک شود و بسوزد.
اما کباب لقمه ای شکل آن بلند است و به دلیل اینکه از گوشت تهیه میشود، باید کباب لقمه ای به درستی پخته شود تا از نظر بهداشتی مشکلی برای مصرفکننده ایجاد نکند. همچنین، درست کردن کباب لقمه ای به صورت دراز، باعث میشود که گوشت در دمای مناسب و به صورت یکنواخت پخت شود و طعم و کیفیت بهتری داشته باشد.
3-طعم همبرگر و کباب لقمه ای
سومین فرق کباب لقمه با همبرگر در طعم کباب لقمه، معمولا از ادویههایی مانند فلفل سیاه، زردچوبه، پودر پیاز و... استفاده میشود که به غذا طعم تند میدهند همچنین در بعضی از نواحی از نعناع و ریحان برای افزایش طعم استفاده میشود.
از طرف دیگر، همبرگر طعم شیرین، نمکی و ملایمی دارد. این غذا از سسهای خاصی مانند کچاپ، مایونز و سس باربیکیو تشکیل شده است که به غذا طعم شیرین و ملایم میدهند. همچنین در بعضی از رستورانها از انواع ادویهها و سسهای خاصی استفاده میشود که به طعم همبرگر تنوع و تفاوت میدهند. در کل، یکی از تفاوت کباب لقمه با همبرگر به دلیل تفاوت در ترکیبات و ادویههای استفاده شده است که موجب می شود طعم آن ها باهم فرق داشته باشد.
4-نوع نان همبرگر و کباب لقمه
اما از دیگر فرق کباب لقمه با همبرگر میتواند نان آن هم باشد به این صورت که نان همبرگر یک نان گرد و برآمده است که به طور خاص برای نگهداشتن نان همبرگر و رویههای همراه آن طراحی شده است که این مورد هم از دلایل فرق کباب لقمه و همبرگر است.در واقع باعث میشود که مواد داخلی همبرگر بیرون نریزد و بعد راحت تر سرو شود. در نتیجه، نان همبرگر به شکل گرد ساخته میشود تا بهترین تجربه ممکن از خوردن همبرگر را برای مصرفکننده فراهم کند.
اما نان کباب لقمه ای باید نرم و پفکی باشد تا با مزه و طعم کباب ترکیب شود و این باعث افزایش لذت خوردن آن میشود. همچنین، نان کباب لقمه ای باید قابل خوردن با دست باشد و نباید به دلیل سختی یا چسبندگی باعث مشکل در خوردن کباب شود. بهتر است نان کباب لقمه ای با استفاده از آرد کامل و فرآوردههای گندم کامل تهیه شود تا از مواد خام با ارزش تغذیهای بالا استفاده شود.
5-نحوه سرو همبرگر و کباب لقمه
از انواع دیگر تفاوت کباب لقمه با همبرگر نحوه سرو آنها است مثلا اینکه با چه سبزیجاتی بهتر است خورده شود. همبرگر معمولا با سیبزمینی سرخ شده و سسهای مختلف سرو میشود. البته بسته به سلیقه شخص، ممکن است از سالاد، پنیر یا خیارشور نیز به عنوان تزئین استفاده شود.
در صورتی که کباب لقمه معمولا با نان لواش یا تافتون همراه است. همچنین معمولا با سبزیجاتی مانند نعناع، جعفری و ریحان سرو میشود. برای تزئین و طعم دهی بهتر، ممکن است از پیاز ترش و لیمو ترش نیز استفاده شود.
6-ارزش غذایی همبرگر و کباب لقمه
ارزش غذایی از دیگر تفاوت کباب لقمه با همبرگر است که به میزان و نوع مواد مصرفی در تهیه هر یک از این غذاها بستگی دارد. ما برای شما فرق کباب لقمه و همبرگر را از نظر کالری،پروتئین،چربی و کربوهیدرات بررسی خواهیم کرد.
کالری: تعداد کالری در همبرگر بستگی به اندازه و نوع گوشت، میزان چربی در گوشت، نوع نان و مواد تزئینی دارد. معمولا یک همبرگر معمولی حدود 250-350 کیلو کالری دارد درحالی که در کباب لقمه حدود 150 تا 200 کالری دارد.
پروتئین: گوشت مرکبات در کباب لقمه منبع اصلی پروتئین است.کباب لقمه نسبت به همبرگر پروتئین بیشتری دارد.
چربی: همبرگر معمولا چربی بیشتری دارد، در حالی که کباب لقمه چربی کمتری دارد.
کربوهیدرات: همبرگر حاوی 20-30 گرم کربوهیدرات است در حالی که کباب لقمه به طور عمومی حاوی کربوهیدرات کمتری است؛ زیرا نان در تهیه آن به طور معمول استفاده نمیشود.
7-منطقه مورد مصرفی همبرگر و کباب لقمه
کباب لقمه به عنوان یک غذای معمولی در کشورهای خاورمیانه و مناطق مختلف آسیا مورد استفاده قرار میگیرد. اما همبرگر به عنوان یک فست فود و پرطرفدار در اکثر نقاط جهان به ویژه در غرب مصرف میشود.